Tillbaka

Vad är tvåfaktorsautentisering?

Tips och tricks
28 januari, 2021

”Vill du aktivera tvåfaktorsautentisering?” är en fråga vi alla sett från våra olika konton och appar, men vad betyder det egentligen och behöver man det?

Vanligtvis loggar du in med e-post och ett lösenord som oftast måste innehålla olika symboler, siffror, stora och små bokstäver. Men även om du skulle hitta på det säkraste lösenordet någonsin, som inte alls har med din hund eller hemstad att göra, finns ändå risken för att bli hackad.

Med tvåfaktorsautentisering loggar du fortfarande in med din e-post och ditt supersäkra lösenord, men innan du kan logga in, måste du godkänna inloggningen med din telefon. Antingen via ett sms, en app eller ett datorstyrt telefonsamtal. Det betyder att så länge ingen annan än du har din telefon, kan de inte logga in på dina konton.

Exempel på tvåfaktorsautentisering:

Du ska logga in på ditt Facebook-konto från en ny telefon och fyller i din e-post och ditt lösenord och trycker på Logga in. Men innan du blir inloggad, får du ett sms till din telefon med en kod du får fylla i på Facebook, för att visa att du är du.

Du har ett Microsoft-konto i jobbet och ska logga in för att kika på några filer. Du anger din e-post och lösenord, sedan får du en avisering i telefonen som du måste godkänna. När du gjort det, loggas du in.

Det är något som gör att ingen annan än du kan logga in på ditt konto. Du vet också om det är så att någon annan försöker komma åt ditt konto, eftersom du får en avisering. Ingen kan logga in utan ditt godkännande.

Tvåfaktorsautentisering är något man borde använda både privat och på jobbet, för att skydda i alla fall sina viktigaste konton.

Som företag kan ni enkelt komma igång med tvåfaktorsautentisering via Microsoft 365 eftersom det ingår i licensen. Vi som silverpartner finns där och kan hjälpa er komma igång, kontakta oss på 010-55 191 00 eller hej@iosoft.se


LÄS VIDARE