Tillbaka

Utvecklaren Staffan började studera och fick jobb innan examen

Utvecklare Utveckling
1 juni, 2023

”Får man chansen att plugga och samtidigt jobba med det man studerar till ska man ta den. Det är ett stort försprång även om det kan vara mycket i perioder.”

IOSoft har intervjuat Staffan som kombinerar plugg och jobb inom samma område. Han går sista terminen på en 2-årig utbildning som backend-utvecklare på Uddevalla yrkeshögskola och jobbar samtidigt som utvecklare.

– Ända sedan gymnasiet har jag velat jobba med IT på något vis och jag visste att koda var en sak jag ville göra, säger Staffan

IOSoft – IT-konsultbolaget på landsbygden

IOSoft sitter med i ledningsgruppen för YH-utbildningen som Staffan studerar och är ett IT-konsultbolag beläget i norra Bohuslän. De jobbar med IT-support, hosting, systemutveckling och UX-design, Staffan har sedan lång tid tillbaka känt till företaget.

– Första gången jag fick veta om företaget var när jag jobbade på en matbutik i Tanumshede och levererade frukt till kontoret. Då satt det 12 personer vid sina datorer där och jag började direkt intressera mig av vad detta var för företag. Jag fick senare, via en kollega, reda på mer.

Studera – ett stort kliv

Intresset för kodning och IT fanns där men det tog några år innan Staffan beslutade sig för att studera:

– Då började den lilla inre resan att ta steget att börja plugga vilket var nervöst eftersom man länge hade hållit på med något annat. Men när denna utbildning dök upp och dessutom fanns i närheten av där jag bodde, då kände jag: Nu kör vi! Jag mejlade faktiskt VD:n på IOSoft andra dagen på utbildningen och frågade om jag kunde få en LIA-plats här, och det fick jag.

Staffan studerade i ett år innan han kom till IOSoft.

– Jag gjorde min första LIA här i 4 veckor och det kändes väldigt roligt och jag trivdes. När vi såg att det fungerade bra hittade vi en lösning där jag fick möjligheten att jobba på IOSoft.

Jobb och studier ger resultat

– Att kombinera jobb och plugg har fungerat jättebra på ett sätt eftersom man får chansen att jobba med det man studerar till. Men ibland har det också blivit väldigt mycket för hjärnan att göra båda sakerna samtidigt. I perioder har det liksom inte funnits något annat i min värld än kodning. Man har med andra ord lagt ner väldigt många timmar, men det är också det som har gett resultat. Hade jag inte fått chansen att vara här hade jag inte varit på den nivån som jag är idag. Det har jag IOSoft att tacka för.

Hur lägger du upp veckorna när du kombinerar studier med arbete?

– Jag har haft vissa dagar i skolan med föreläsningar, utöver det har jag gjort klart mina instuderingsuppgifter och sedan jobbat efter det. Men det har blivit perioder med mer plugg och perioder med både och.

Utbildning med fokus på arbetslivet

– Självklart har jobbet och utbildningen gått ihop. Jag märker stor skillnad från när jag gjorde första LIA:n här och saker som jag sedan lärde mig under året genom att vara på IOSoft och samtidigt plugga. Man tyckte att man kunde koda lite innan man började skolan och så tyckte man att man kunde koda lite innan man började här, men man har ju haft fel i alla lägen, säger Staffan och skrattar.

– Utbildningen och jobbet har helt enkelt knutits ihop. Det ena har inte gjort att det andra har blivit bättre, utan de har kompletterat varandra, avslutar Staffan.

Staffan, utvecklare på IOSoft

Kort info om skolan och utbildningen

Backend-utvecklare-utbildningen kan läsas på Yrkeshögskolan i Uddevalla och är perfekt för dig som är intresserad av programmering och problemlösning. För att säkerställa att dessa typer av utbildningar motsvarar de krav som ställs i arbetslivet är alla Uddevallas YH-utbildningar framtagna i nära samverkan med privata och offentliga företag och verksamheter.

Backend är en kombination av teknik och programmering som körs i bakgrunden och som interagerar med webbutvecklarens kod på klientsidan. Som Backend-utvecklare jobbar du nära produktägare och webbutvecklare för att skapa effektiva och säkra applikationer och webbsidor.

Relaterade länkar

Läs mer om IOSoft!

Uddevalla Yrkeshögskola

Läs mer om utbildningen!


LÄS VIDARE