Tillbaka

Utmaningar med att projektleda på distans

Tips och tricks
5 februari, 2021

Vi har frågat vår projektledare Johan Norlander om hur han upplever att det är att jobba och projektleda på distans!

Hur kommunicerar man inom ett utvecklingsteam på distans?

Vår vardagliga internkommunikation, vanlig chatt och röstsamtal, sker genom Microsoft Teams. Det är såklart en lyx att ha alla kollegor bara ett knapptryck bort, men det är också viktigt att vara lite sparsam med frågorna och respektera kollegans så att man inte ständigt avbryter mitt upp i någon annans arbete. Kommunikationsverktygen har ”tack vare” corona också blivit mycket bättre på kort tid, och har fått fler funktioner för ett mer flexibelt arbetssätt. Potentialen för distansarbete är fortsatt skyhög och jag tror vi bara är i början av en ny spännande era.

Tappar man inte en viktig kontaktyta mot kunderna när man inte kan mötas på plats?

Redan innan pandemin drev vi projekt på distans, så både vi och kunden är vana vid onlinemöten som vi vanligtvis håller veckovis. Däremellan driver vi utvecklingen genom ett projekt- och ärendesystem som heter Monday – ett otroligt användarvänligt system där kunden är högst delaktig i utvecklingen och kan se och ge feedback på löpande utveckling i varje steg och uppgift som utförs. Rekommenderas varmt!

Ur ett utvecklingsperspektiv, vad tappar man på grund av distansarbete?

Det går, men är svårt att få till riktigt levande och kreativa workshops online. När de bästa idéerna ska kläckas behöver man energin i rummet mellan deltagarna. Online-workshopen funkar ok, men är långt ifrån optimalt. Ibland tror jag till och med att det kan vara lite hämmande att ha en webbkamera i ansiktet och att det kan leda till att vissa personer uttrycker sig mindre än vad de skulle gjort i ett fysiskt möte.


LÄS VIDARE