Tillbaka

Två enkla tips om IT-säkerhet för alla

Tips och tricks
12 juli, 2021

Håll dig säker på internet!

Det är inte alltid enkelt att veta vad som är säkert att klicka på, eller vad alla notiser som dyker upp på din skärm betyder. Vi har satt ihop en enkel guide som vi hoppas kan hjälpa till, för både företag och privatpersoner.

Det dyker upp notiser på min dator som säger att jag har fått virus, vad ska jag göra?

Troligen beror det på att du ”godkänt” att få notiser från en hemsida du besökt. Dessa kan skicka spam som ser ut som virus och då står Google Chrome som avsändare. Dessa ska du inte klicka på! Det enklaste sättet att lösa problemet på är att helt enkelt blockera notiser från webbläsaren. Följ instruktionerna här: https://support.google.com/chrome/answer/95472?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sv

Så här kan det se ut när webbläsaren aviserar om virus, observera att det står ”Google Chrome” längst ned:

Fejknotis från webbläsare om virus

Dessa ska du inte klicka på. Om du följer länken ovan kan du blockera notiserna från Google Chrome. Så här ser en äkta notis ut från Windows, alltså när datorn verkligen hittat virus:

Vilka länkar är okej att klicka på? Hur vet man vilka länkar man ska undvika?

En bra tumregel är att bara klicka på de länkar vars adresser man känner igen eller om de kommer från en säker källa. Det viktigaste är själva webbadressen, till exempel om det börjar med https://google.com… eller liknande (som du kan se på länken ovan).

Om du som företagare vill skydda dig från farliga länkar finns det en tjänst som kan hjälpa till med det. Med Microsoft 365 Business Premium (eller vårt supportavtal) får du möjligheten att aktivera Safe Links. Safe Links kontrollerar att länkarna du får skickade till dig inte leder till någon osäker hemsida. Du kan läs mer om vårt tjänsteavtal och IT-support här: https://iosoft.se.loopiadns.com/it-support/

 


LÄS VIDARE