Tillbaka

Jobba proaktivt med IT och Microsoft 365

Tips och tricks
16 juli, 2020

Slipp släcka bränder och börja jobba proaktivt! Du har säkert mål och delmål för företaget och om inte IT-miljön hänger med när ni växer, kan det lätt bli att man hamnar i limbo där man bara släcker bränder och fixar problem när de dyker upp. Det tar tid och fokus från arbetet och är helt onödigt.

Saker att tänka på:

Var är mina och företagets filer?

Om datorn skulle råka ut för något, kan det vara bra att veta var alla filer tar vägen. Om de endast finns lokalt på datorn är det väldigt sårbart för om det skulle hända något, men om du sparar i molnet finns de kvar där och kan enkelt nås via en annan dator.

Används Sharepoint eller bara din egen Onedrive?

Om företaget använder molnlagring är det bra om den används på rätt sätt. Både Sharepoint och OneDrive är lagring i molnet, men de är lite olika. Sharepoint är en gemensam yta, hela företagets moln, medan OneDrive är den personliga lagringen. För att göra det så smidigt som möjligt med personalbyte och samarbete, bör alla filer som fler ska nå, sparas i Sharepoint. Sådana filer du endast jobbar med själv, kan vara på din OneDrive.

Lösenord och säkerhet – ska man använda tvåstegsverifiering?

Använd hellre ett svårare lösenord, som du kan ha kvar under en längre period, än enklare som du måste byta ofta. Tvåstegsverifiering är ett bra tillägg för att försäkra sig om att ingen kan komma åt ditt konto. Då kan du exempelvis använda din mobiltelefon för att godkänna inloggningar.

Kryptering av hårddisk – behövs det?

Det är en väldigt bra säkerhetsåtgärd, då den skyddar hårddisken när datorn till exempel blivit glömd någonstans eller stulen. Det är något man kan aktivera med Microsoft 365, så det är inte så besvärligt som det låter.

Anslut företagets datorer till Microsoft 365!

Om alla datorer är anslutna, kan man centralstyra installationer och även rensa hårddisken och stänga av datorn utan att den behöver vara i närheten. Du kan även ha koll på att datorerna har de senaste uppdateringarna och att antivirus-skydd är aktiverat.

Behöver det vara besvärligt att byta dator?

Nej, det behövs absolut inte. Via Microsoft 365 kan du ställa in installationer, så det enda du behöver göra är att logga in på ditt konto med nya datorn, så installeras allt automatiskt.

Om ni använder Microsoft 365, inte lagrar filer lokalt, har koll på lösenord och tvåstegsverifiering och krypterar hårddisken har ni ett bra skydd mot oförutsedda händelser. Som Microsoft Silver-partner kan vi hjälpa er på vägen, hör av dig till oss så berättar vi mer!


LÄS VIDARE