Tillbaka

IT till nystartade företag

Tips och tricks
28 augusti, 2020

Inköp av dator

Gör rätt från början! Oavsett om du köper en stationär eller bärbar dator, kan det vara bra att ta en extra koll på operativsystemet. Alla Windows-datorer säljs med Windows 10 idag, men det finns lite olika versioner och de har viktiga skillnader. När du köper dator till företaget ska du ha en dator med Windows 10 Pro. Det betyder att du från början har fler möjligheter för säkerhet och styrning av flera enheter.

Använd molntjänster

Det är inte alltid man har med sig jobbdatorn överallt och då är det skönt att veta att man ändå når allt från vilken enhet som helst, om det är så är en annan dator, surfplattan eller mobilen. Med Microsoft 365 får du mycket molnlagring som ingår i licensen och med tanke på att Excel- och Word-programmen ändå troligen kommer behövas för ditt företag är det lika bra att utnyttja allt som ingår!
Med lagring i molnet har du också dina filer skyddade om din dator skulle gå sönder, då är det bara att fortsätta arbeta på vilken enhet som helst.

Företagstelefoni

Något som kan vara bra att ta i beaktning är företagstelefonen, i början tänker man att det kanske inte spelar någon roll, men det kan vara skönt att ha separata telefonnummer när samtalen sätter igång. Idag finns det många telefoner med dubbla SIM-kortplatser, vilket gör att du inte behöver mer än en telefon ändå. Om du väljer företagstelefoni, kan man också fundera över växel där man sätter öppettider, arbetstider och semester. Om man är flera i företaget kan det också vara bra att fler anställda kan ta emot samtalen och inte bara en person.

Internet

Beroende på hur kontoret eller lokalen ser ut kan det behövas extra utrustning för att få ert trådlösa nätverk att räcka. Man borde också se över var och på hur många platser ni behöver internet som inte kan eller bör vara trådlöst. En fast arbetsplats, som exempelvis ett skrivbord, bör inte använda trådlöst internet även om du har en bärbar dator.

Marknadsföring

Du kommer behöva synas – och till det behövs material. För att slippa bli mästerfotograf kan du köpa bilder, men det kan bli väldigt dyrt. Vi vill tipsa om Pickit som du betalar månadsvis för, oavsett hur många bilder du använder. Där är alla licensierade och GDPR-godkända. I Pickit kan du även skapa ett eget bibliotek med din logga, bilder du tagit samt stockbilder du favoriserat. Ett extra stort plus med Pickit är också att du kan använda tjänsten direkt i Powerpoint och Word, vilket gör det superenkelt att skapa snygga presentationer och dokument. Då slipper du leta i olika mappar eller söka på internet efter bilder du inte ens vet om du får använda.

Om saker går fel

Vad händer om exempelvis internet slutar fungera? Då gäller det att ha en plan B. Kan du dela internet från din telefon eller surfplatta istället kan det hålla en tid.
Det är också bra att ha en plan gällande backuper och uppdateringar. Även om du använder molntjänster kan det vara bra att ha dina enheter säkerhetskopierade så all data går att återställa om något händer.

Det kan verka som mycket att tänka på och för en del är det saker som man skjuter upp och tar när det behövs, men i många fall är det riktigt bra att ha detta klart redan från start! Men du behöver inte göra allt själv, vi kan hjälpa till en bit på vägen. Hör av dig till oss på tel: 010-55 191 00 eller mejla till support@iosoft.se


LÄS VIDARE