Tillbaka

Har du också ”admin” som lösenord?

Nyheter
24 oktober, 2023

Ser du ditt lösenord bland ”admin”, ”admin123”, ”1234”, ”123456”? Då är det dags att byta nu!

Det är inte bara privatpersoner som slarvar med säkerheten när det kommer till att använda starka lösenord utan efter en ny granskning verkar det även som att IT-administratörer ibland skulle behöva bli bättre på att skapa mer avancerade lösenord. IDG.se har tagit del av en undersökning från cybersäkerhetsföretaget Outpost 24 som visar att 40 000 av 1,8 miljoner analyserade administratörsinloggningar använder ”admin” som standardlösenord.

”Men jag kommer inte bli hackad”

Så tänker tyvärr de flesta kring lösenord och säkerhet. Men det många däremot inte tänker på är att om hackare kommer in på ett ställe är det högst troligt att de kan komma åt fler ställen, som exempelvis ditt jobb. Vi bryr oss om säkerhet här på IOSoft och tycker det är viktigt att personer och företag runt omkring oss är medvetna om riskerna men också vad det finns för lösningar för att förhindra att detta sker.

För att undvika att obehöriga användare får tillgång till känsliga data hos en organisation ska du använda dig av långa och starka lösenord som innehåller både bokstäver, siffror samt symboler, och detta gärna i kombination med MFA (tvåfaktorsautentisering). Du ska inte heller använda samma lösenord på flera ställen.

Använd lösenordshanterare

Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera sina lösenord eftersom det ofta handlar om både många och långa sådana. Därför rekommenderar vi på IOSoft att använda en lösenordshanterare. Detta innebär för din del att det räcker med att komma ihåg ETT ENDA lösenord för din hanterare som i sin tur leder till alla dina lösenord. Smidigt och enkelt!

Vi på IOSoft använder 1password, som vi dessutom är återförsäljare till. Denna lösenordshanterare hjälper dig hålla koll på alla dina lösenord. Ta kontakt med oss om du vill veta mer om detta!

För att läsa mer om denna undersökning kan du klicka här.


LÄS VIDARE