Tillbaka

IT-konsult som förebygger bränder

Drift, molntjänster Hosting
1 juli, 2023

”En intressant reflektion är om vi hade valt att plocka bort alla datorer en dag från en arbetsplats, hur ser tillvaron ut då?”

IT-konsultbolaget IOSoft AB jobbar efter principen ”proaktiv IT” och deras vd Rikard Skoog berättar:

IT-lösningar och datorer är ett av de huvudsakliga arbetsverktygen i verksamheter oavsett vilken bransch man verkar i. Genom detta vill vi visa att ett behov av proaktiv IT finns, men att ett företag själva inte ska behöva lägga det IT-arbetet på verksamheten.

Precis som alla andra företag som håller koll på händelser kring deras arbete ser IOSoft som IT-konsult till att kontrollera säkerhetssystem, omvärldsbevaka och vara uppdaterade samt medvetna om dagens problem och lösningar inom IT.

Gör en IT-budget!

– I de flesta fall är inte IT ett av företagens primära jobb, men för många är det däremot något ”som bara ska fungera” utan att någon vidare tid läggs på det. Men det är svårt att hålla igång något utan problem om det inte tas omhand om och en typ av IT-budget är därför att rekommendera. Det är då det finns möjlighet till att hjälpa kunder med deras IT så att de får den uppbackning de behöver, menar Rikard.

Varför proaktiv IT?

Proaktiv IT innebär att du använder din tid förebyggande till att skapa förändring i stället för att reagera på det som redan hänt.

– Genom att ha IOSoft som företagets primära IT-partner ser man till få den tid och det stöd som behövs för att kunna jobba proaktivt kring IT. Om den tiden inte finns ökar i stället risken att felaktiga program med skadlig programvara blir installerade, och vad innebär och kostar det för företaget? Vad kostar det att ta in konsulter när det brinner? säger Rikard.

Underskatta inte proaktivitet!

Det är lätt att tro att genom aktivering av vissa säkerhetsfunktioner vid något enstaka tillfälle gör ett arbete riskfritt, men det krävs ofta mycket mer än så.

– Ett behov av att månadsvis ha stöd av en IT-tekniker finns i de allra flesta fall för ett företag. Därför ser vi till att ha regelbundna månadsmöten, en tidspott, där vi kan sitta och diskutera allt ifrån säkerhet och vem som ska ha tillgång till vad till hur en arbetsplats ska se ut rent IT-mässigt, säger Rikard.

Rikard fortsätter: När det brinner så är det inte säkert att din verksamhet har tid att stå stilla. Du kan inte räkna med att om datorn går sönder så står det en ny där 5 minuter senare, om inte du själv har sett till att det finns en dator på hyllan. Man får ta ansvar för sina egna förutsättningar, den som försöker mycket har ofta mer tur. Så är det med IT också, den som försöker mer och är drivande har också mer tur med sina IT-val. Det är därför vi som partner tillsammans med våra kunder vill jobba fram priseffektiva proaktiva IT-lösningar som passar deras verksamheter.

Kompetens och personlighet väger tungt

IOSoft som jobbar utifrån ideologin proaktiv IT växer och behöver fler kompetenser som kompletterar teamet av IT-tekniker. Rikard berättar att ett genuint intresse för datorer och teknik är den egenskap som de lägger störst vikt vid när det kommer till att hitta rätt person.

– På IOSoft finns det många olika kunder och därmed många olika system. Detta innebär att det förekommer mycket kundkontakt och det betyder dessutom att våra IT-tekniker ska kunna en hel del om mycket. Att personen passar in hos oss är en viktig pelare för att alla ska trivas, och en liten grundregel vi har när vi rekryterar är därför ”kan vi umgås utanför jobbet med denna person?” Om vi kan det, så har vi troligen hittat den som är rätt för vårt gäng, avslutar Rikard.

Rikard Skoog, VD på IOSoft

Relaterade länkar

Ta kontakt med IOSoft

Läs mer om vår IT-support


LÄS VIDARE